nedjelja, 26. srpnja 2015.

Pismo braće iz Dominikanske Republike

Kristov mir neka kraljuje u vašim srcima.

Nadbiskup u miru iz Santo Dominga,
mons. Ramon de la Rosa y Carpio. 
Nekoliko dana imamo na umu nakanu podijeliti s vama događaj ogromne važnosti za našu Dominikansku Crkvu. Nešto što nas je duboko tješilo i razveselilo.

Ispripovijedat ćemo vam događaje onako kako su se zbili:
U večer 23. lipnja, dok je u tijeku bila konvivencija itineranata, iznenada se pojavio nadbiskup u miru iz Santo Dominga, mons. Ramon de la Rosa y Carpio.


Stigao je izravno iz Santiaga, usred nasilnog proloma oblaka, priopćiti nam osobno sljedeće:
„ Mi, dominikanski biskupi, imali smo prije nekoliko vremena posjet AD LIMINA. Sveti Otac primio nas je i promijenio protokol: Inače nas je primao 15 minuta, jednog po jednog, da bi kasnije završio uputivši nam zajedničku poruku. Ovaj put promijenio je protokol, primio nas je sve zajedno i očinski razgovarao s nama više od sat i po vremena. Razlog moje nazočnosti, ovdje, je taj što vam želim detaljno ispripovijedati nešto vrlo važno o čemu se razgovaralo na audijenciji. Sveti Otac, kad je mons. Fausto govorio kako u Dominikanskoj Republici postoje jedno interdijecezansko sjemenište i dva sjemeništa „Redemptoris Mater“, fokusirao svoj govor na Neokatekumenski put.
Uvidjevši da je rasprava od velike važnosti izvukao sam isti čas svoju bilježnicu i zapisao sam sve što je rekao. Usredotočio je svoj govor u ovih sedam točaka:

1. Govorilo se puno toga o Kiko Arguellu i može se reći još više. Nema nikakve dvojbe u
činjenici da je SVETAC.

2. Neokatekumenski je put STVAR (DJELO) Duha Svetoga u Crkvi.

3. Potičem vas, dakle, da podržite, ohrabrite i omogućite (nastavite) ovu kršćansku inicijaciju.

4. Veoma pozitivno vrednujem misijsku/misionarsku dimenziju zajednica. Ove sam godine
nedavno poslao više od stotine obitelji u države u kojima nema prisutnosti Crkve ili je veoma oskudna.

5. O sjemeništima Redemptoris Mater, kažem vam sljedeće: Što bi bilo od rimske biskupije bez njih? Zaredio sam nedavno 16 svećenika, među njima 13 bili su iz Neokatekumenskog puta. Zaključite vi sami!

6. Neokatekumenski put obnovio je u Crkvi Pashalnu noć (Pashalno bdijenje), koja je središte kršćanskog života… (Svjedok sam toga: Slavim osobno već od 1994 godine Pashalno bdjenje cijelu noć s zajednicama…).

7. Neokatekumenski put je stvarnost koja najviše zna o Kršćanskoj inicijaciji. Posavjetujete se i, bude li potrebno, ispravljajte katehiste, zajednice… (ispraviti znači ljubiti)…. Ispravljajte, međutim, držeći Statute u rukama!“

Mons. De la Rosa, nakon svoje intervencije, blagoslovio nas je i vratio se u Santiago usred proloma oblaka. Prevalio je 300 kilometara da nam osobno priopći ogromnu ljubav što Papa ima prema nama.

Neka ga Bog blagoslovi i uzvrati mu čitavo ono dobro koje su njegove riječi u nama prouzrokovale!!

Iz Santo Dominga pozdravljaju vas s ljubavlju

P. Alonso i Bruno.

Nema komentara:

Objavi komentar