četvrtak, 14. lipnja 2012.

Karmelićanke Mihaela i Gabriela Mladineo


SLOBODNA DALMACIJA

Objavljeno 28.09.2011. u 20:28


MIHAELA (25) I GABRIELA (23) MLADINEO U ŠPANJOLSKOJ AVILI U SUBOTU POLAŽU ZAVJETE ZA NAJSTROŽI KARMELIĆANSKI RED

U ŠPANJOLSKU BOSIH NOGU Sestre iz Splita krenule ‘križnim putem’ Edite Majić

Neokatekumenska zajednica u Splitu, a i šire dobro poznaje obitelj prof. Mirjane i mr. Nenada Mladinea, bračnog para koji se ponosi sa svojih desetero djece od kojih su dvije sestre Mihaela i Gabriela odabrale najstroži karmelićanski red, onaj u španjolskoj Avili gdje se nalazi i bivša glumica Edita Majić, te ove subote 1. listopada polažu zavjete.

Šutnja i molitva

Sestra Gabriela od Svetog Lica, inače 23-godišnjakinja, polagat će privremene zavjete, dok će njezina dvije godine starija sestra Mihaela od Raspete Ljubavi polagati doživotne zavjete vezujući se tako čvrsto uz ovaj neobični red redovnica i pustinjakinja koje se zovu bosonoge karmelićanke (iako nisu doslovce bose nego u sandalama), te međusobno razgovaraju samo nekoliko puta dnevno.
Sve ostalo je šutnja i molitva, a sve kako bi se mogle sabrati i čuti Božji glas. Kako doznajemo, obitelj Mladineo otputovat će u Avilu kako bi uveličala slavlje, no svoje emocije odlučili su zadržati za sebe, daleko od medijske pompe koja bi vjerojatno narušila njihovu privatnost.
Za njih kažu da su samozatajna obitelj, koja je svojim akademskim doprinosom ostavila dosta traga u našoj zajednici. Primjerice, tata Nenad je predavač na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu u Splitu, a bio je i voditelj pilot-projekta Centra 112 za Splitsko-dalmatinsku županiju.
Povodom polaganja zavjeta sestara Gabrijele i Mihaele u Avili, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišićprimio je tatu Nenada u nadbiskupskom ordinarijatu uputivši sestrama pismo čestitke i zahvale, kao i cvijeće i svijeće za svečani čin. Nadbiskup je i osobno zahvalan sestrama koje su molile za njega kada je prije dvije godine završio u bolnici.
MERIEN ILIĆ

Splitsko makarska nadbiskupija

Nadbiskup Barišić uputio pismo trima Splićankama redovnicama u Avili

Napisala  Silvana Burilović
Ponedjeljak, 26. 09. 2011.
Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić primio je, u utorak 27. rujna u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu, Nenada Mladinea, oca desetero djece od kojih su dvije njegove kćerke otišle u karmelićanski samostan u Avilu. Budući da u subotu 1. listopada na blagdan sv. Terezije od djeteta Isusa polažu zavjete: s. Gabriela od Svetog Lica polaže privremene, s. Mihaela od Raspete Ljubavi polaže doživotne zavjete, nadbiskup je tom prigodom uputio sestrama pismo čestitke i zahvale te poslao svijeće i cvijeće kako bi slavlje bilo još ljepše i bogatije. U Avili se nalazi još jedna Splićanka s. Edita od Križa, poznatija kao Edita Majić, bivša glumica kazališta Gavella koja je prije tri godine položila doživotne zavjete u samostanu Bosonogih karmelićanki sv. Josipa.  

U pismu nadbiskup, između ostaloga, piše: "Naš grad Split, Splitsko-makarska nadbiskupija, kao i domovinska Crkva ponosni smo na vas i radujemo se događaju privremenih i doživotnih zavjeta. Otac, majka, braća, sestre i šira obitelj, svi putuju na vaše i njihovo slavlje. Po njima vam šaljem svoje pozdrave i čestitke. Tebi, sestro Gabriela od Svetog Lica, koja polažeš privremene zavjete i Tebi, sestro Mihaela od Raspete Ljubavi koja polažeš doživotne zavjete. Pozdrav i Tebi, sestro Edita od Križa, kao i svim sestrama samostana u Avili".
Kada je nadbiskup prije dvije godine završio u bolnici sestre u Avili su svesrdno molile za njegovo ozdravljenje. Stoga im je nadbiskup zahvalio na molitvenoj podršci riječima: "Drage sestre Splićanke, bit ću s vama i za vas u svojim molitvama! Ali, prije svega, želio bih zahvaliti na vašim molitvama, čijom sam snagom nošen i podržavan. Zahvaljujem vam na molitvama za grad Split, Splitsko-makarsku nadbiskupiju, za našu Crkvu i za naš narod. Neka i cvijeće u svečano okićenoj crkvi bude znak naše pažnje i zahvalnosti prema vama". Svakoj od triju sestara nadbiskup je poslao na dar svijeću od voska, simbol posvećenog života Kristu jer svijeća, darujući se svjetlu i sama postaje svjetlo. Pismo nadbiskup Barišić završava molitvom i zazivom Božjega blagoslova na sve sestre u njihovoj zajednici u Avili. Mladineo je zahvalio nadbiskupu na podršci i darovima koje će predati redovnicama u njegovo ime, a nadbiskup je obećao da će samostan u Avili posjetiti čim se za to ukaže prilika.

1 komentar:

  1. Predivno! Kakve obitelji, kakvi ljudi, kakva neokatekumenska zajednica i zajedništvo, kakvi plodovi!... Ovdje stvarno vrijedi ono "Nima Splita do Splita!". :-) Ipak imamo budućnosti, dok je takvih kao što ste vi. Zahvala na prijenosu ovih predivnih i poticajnih informacija...

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.