četvrtak, 7. lipnja 2012.

Simfonija Kika Arguella


Radio Vatikan
29/12/2011 18.13.45U Jeruzalemu izvedena simfonija Kika Arguella
Simfonijsko-katehetsko slavlje 'Patnja nevinih' u srijedu je upriličeno u Betlehemu za arapsko-kršćansku zajednicu, a sinoć (28. prosinca) za Židove u Jeruzalemu. Simfonija, koju je komponirao Kiko Argüello, izvedena je u općinskom kazalištu u Jeruzalemu pred više od 600 izraelskih vjerskih i civilnih uglednika. Kiko je predstavio svoje djelo o patnji Blažene Djevice Marije i Isusa u Getsemanskom vrtu koje završava Kikinim pjevanjem Resurrexit.
Osvrnuvši se na izvedbu simfonije u razgovoru za naš Radio don Dino Risi, organizator koncerta i ravnatelj centra Domus Galilaeae koji je dvije tisućite otvorio blaženi papa Ivan Pavao II. Papa nam je prije svoje smrti napisao pismo i pozvao nas da se u centru organiziraju pothvati za promicanje dijaloga između Katoličke crkve i židovskog naroda – kazao je don Risi dadajući:
"Na sinoćnjem su koncertu među ostalima bili i jeruzalemski dogradonačelnik te rabin David Rosen, savjetnik Izraelskog velikog rabinata za vjerske poslove, dakle i za odnose s Vatikanom. On je nakon izvedbe simfonije govorio o odnosima između Svete Stolice i židovskog naroda. Govor je započeo prisjećanjem na papu Ivana XXIII. a govorio je i o saborskom dokumentu Nostra Aetatae te općenito o II. vatikanskom saboru, potom o blaženom Ivanu Pavlu II. Osim što je istaknuo prijateljski odnos Katoličke crkve prema Židovima, mislim da je učinio i golemu uslugu izraelskom narodu koji je pun predrasuda prema Katoličkoj crkvi" – zaključio je don Risi.

Nema komentara:

Objavi komentar